Wybierz stronę

SPA W BARCELONIE

Po kilku latach prowadzenia SPA w Tuluzie we Francji, nasza klientka zdecydowała się przeprowadzić do śródziemnomorskiej Barcelony, z zamiarem kontynuowania działalności, która jest jej pasją. Zwróciła się do nas o pomoc przy znalezieniu lokalu w dobrym stanie, do którego jedynie należało dobrać kolory ścian oraz gustowne meble. Jednakże po kilku tygodniach „buszowania” po barcelońskich ofertach lokali, jej serce podbiła przestrzeń w świetnej lokalizacji, o powierzchni 250m2, która jednakże wymagała kompletnej renowacji, jako że lokal znajduje się na parterze wiekowej, stylowej kamienicy. Do tego jednym z życzeń klientki było wybudowanie niewielkiego basenu z jacuzzi, co wymuszało kompletną wymianę instalacji i dostosowanie jej do wyjątkowych potrzeb.

Głównym elementem lokalu, który uwiódł klientkę, było słoneczne patio usytuowane od strony podwórka, do którego dostęp jest możliwy bezpośrednio ze strefy, w której zaprojektowaliśmy basen i hammam (łaźnie parową).
Założenia funkcjonalne wymagane przez klientkę uwzględniały: część recepcyjna z możliwością ekspozycji oraz sprzedaży ekskluzywnych produktów kosmetycznych, cztery sale do masaży – w tym jedną „podwójną” – przeznaczoną dla par, pomieszczenie do kuracji „na mokro”, z podgrzewanym wodoodpornym łóżkiem, dwie przebieralnie oraz strefę z basenem i łaźnią parową. I to wszystko przy bardzo ograniczonym budżecie.
Po definitywnym ustaleniu układu funkcjonalnego lokalu, zaprojektowane zostało umeblowanie: podświetlone regały do wyeksponowania sprzedawanych produktów, lada recepcyjna, siedziska w strefie jacuzzi, donice na zieleń oraz siedziska w patio.
Po pierwotnym zamiarze całkowitego usunięcia starego przekrycia zadaszającego patio, zdecydowaliśmy pozostawić jego część, co nadało patio charakter spontanicznej, nie do końca zdefiniowanej przestrzeni, współgrającej ze swobodnym, śródziemnomorskim charakterem miasta, w którym się znajduje.
Efektem dobrej współpracy jest – zgodnie ze słowami klientki – miejsce definiujące jej osobowość, jej filozofię i jej sposób myślenia – elegancka przestrzeń, w której w harmonijny sposób współistnieją o ofercie lokalu: szeroki wachlarz terapii tradycyjnych oraz te uwzgledniające nowe trendy.

 

dom  w warszawie

Zlecenie zaprojektowania wnętrz tego 300-metrowego domu otrzymaliśmy od właścicieli, którzy dokładnie przygotowali się do prac z architektem. Wiedzieli czego chcą, co im się podoba i jakie ma być finalnie to wymarzone wnętrze, jednakże nie wiedzieli jakich środków użyć. Celem było uzyskanie nowoczesnego i przestronnego wnętrza, ale niepozbawionego kolorystyki i charakteru. Pomysły omawialiśmy z udziałem całej rodziny (właściciele i dwie córki).

Na parterze powstała duża otwarta przestrzeń, w której przy otwartych oknach i drzwiach czuć świeży powiew wiatru z ogrodu. Funkcja salonu, jadalni, korytarza oraz kuchni zostały połączone w jedną dużą całość. Przedsionek maksymalnie doświetlono wprowadzając przeszklone, duże drzwi osadzone w grubej drewnianej ramie z drewna typu „zebrano”.

Na podłodze zastosowano płyty marmurowe, które pomimo protestu kamieniarzy (aby w kuchni i holu nie stosować marmuru) zostały przeforsowane przez żeńską część rodziny. Wyburzono ciężkie, betonowe schody i zastąpiono je lekką stalową konstrukcją o trepach z egzotycznego drewna irroko. Pod schodami utworzono podświetlany podest drewniany, aby wydzielić optycznie strefę klatki schodowej od przyległej jadalni. Prosta bryła kominka została obłożona grafitowym łupkiem od strony salonu oraz pomalowana na kolor wiśniowy od strony kuchni.

Duża prosta kuchnia została zaprojektowana w drewnie wenge. Aby uzyskać efekt połączenia domu z ogrodem zastosowano naturalne kamienie w podłodze salonu oraz taras na kształt pomostu zarzuconego na jezioro. Przyroda wchodzi do domu, a wnętrze stara się wejść z nią w dialog poprzez użyte naturalne materiały wykończeniowe i stonowaną kolorystykę.

loft w barcelonie

Barcelona jest miastem, w którym swoją przystań życiową znajdują osoby pochodzące ze wszystkich części świata, uwiedzione klimatem i architekturą, bliskością zarówno morza jak i gór, a przy okazji świetnie skomunikowanym z każdym zakątkiem naszego globu.
Tak również było w przypadku naszych klientów – pary młodych profesjonalistów pochodzących z krajów nie tylko odległych geograficznie, ale też różnych kulturowo. Ta kulturowa różnorodność stanowiła dla nas dodatkowe wyzwanie, wziąwszy pod uwagę odmienne przyzwyczajenia wyniesione z domu przez klientkę i klienta, co znalazło swoje potwierdzenie przy podejściu do zaprojektowania i rozplanowania wspólnej przestrzeni.
Miejsce, które wybrali na swój barceloński dom to przestrzeń o początkowej powierzchni 120 m2 i imponującej wysokości 6 metrów. Od początku założyliśmy dobudowanie antresoli nad częścią pomieszczenia, uzyskując dzięki temu dodatkowych 80m2 powierzchni. Oryginalna wysokość 6 metrów pozostała niezmieniona nad salonem – przy wyjściu na taras.
Dodatkową trudność stanowiła niewielka ilość naturalnego dziennego światła, dostępnego jedynie z jednej elewacji – od strony tarasu właśnie.
Po kilku tygodniach analiz i dyskusji, na antresoli powstały dwie łazienki oraz dwie sypialnie, z których jedna ma bezpośredni dostęp do światła dziennego, druga zaś została doświetlona pośrednio, za pomocą przeszklenia wypełniającego jedną ścianę sypialni.
Na niższym poziomie została umieszczona otwarta kuchnia, salon oraz niewielka łazienka dla gości, a całość wyposażona w nowoczesne instalacje, spełniające wymogi młodego, „cyfrowego pokolenia”.

Apartament turystyczny W BARCELONIE

Od kilkunastu lat popularność Barcelony jako celu podroży nieprzerwanie rośnie, a ceny noclegów w hotelach biją kolejne rekordy. Odpowiedzią na to zjawisko stało się adaptowanie prywatnych mieszkań do potrzeb turystów oraz ich wynajem.
Nasz klient zakupił w tym celu mieszkanie wielkości 50 m2 w starej, zabytkowej części miasta i poprosił nas o renowację, dysponując ograniczonym budżetem.
Ponieważ klient na stałe mieszka poza Europą, większa cześć prac odbywała się bez jego bezpośredniego udziału. Pomocna okazała się współczesna technologia, która pozwoliła na skuteczną komunikację z klientem, dzięki czemu wszystkie decyzje były podejmowane wspólnie, aczkolwiek na odległość.
Nieduża przestrzeń została podzielona na 2 sypialnie, salon, kuchnię oraz łazienkę ze sporym schowkiem na środki czystości, bieliznę pościelową, ręczniki, etc.
Nawiązując do charakteru i lokalizacji miasta, w jednej z sypialni zastosowaliśmy kolory Morza Śródziemnego (błękit i turkus), w drugiej zaś kolor czerwonego wina.

Modyfikacja nowoczesnego dupleksu w Barcelonie

Od kilkunastu lat popularność Barcelony jako celu podroży nieprzerwanie rośnie, a ceny noclegów w hotelach biją kolejne rekordy. Odpowiedzią na to zjawisko stało się adaptowanie prywatnych mieszkań do potrzeb turystów oraz ich wynajem.
Nasz klient zakupił w tym celu mieszkanie wielkości 50 m2 w starej, zabytkowej części miasta i poprosił nas o renowację, dysponując ograniczonym budżetem.
Ponieważ klient na stałe mieszka poza Europą, większa cześć prac odbywała się bez jego bezpośredniego udziału. Pomocna okazała się współczesna technologia, która pozwoliła na skuteczną komunikację z klientem, dzięki czemu wszystkie decyzje były podejmowane wspólnie, aczkolwiek na odległość.
Nieduża przestrzeń została podzielona na 2 sypialnie, salon, kuchnię oraz łazienkę ze sporym schowkiem na środki czystości, bieliznę pościelową, ręczniki, etc. Nawiązując do charakteru i lokalizacji miasta, w jednej z sypialni zastosowaliśmy kolory Morza Śródziemnego (błękit i turkus), w drugiej zaś kolor czerwonego wina.

„Studio” w Dzielnicy Gotyckiej w Barcelonie

Dzielnica Gotycka (Barrio Gotico) to serce Barcelony. Położona w bezpośredniej bliskości Starego Portu (Port Vell) czarująca część miasta z charakterystycznymi wąskimi, gęstymi uliczkami, do czasu Igrzysk Olimpijskich w 1992 roku była obszarem, który większość mieszkańców miasta omijała z daleka, ze względu na jego nienajlepszą reputację. W trakcie przygotowań do Igrzysk Olimpijskich miasto uległo olbrzymiej modernizacji, co również wpłynęło na charakter dzielnicy. Od tego momentu stała się jednym z miejsc najbardziej atrakcyjnych do inwestowania, szczególnie dla klientów z zagranicy.
Nasz klient również poddał się urokowi tej dzielnicy i zdecydował się zakupić niewielkie mieszkanko, w którym miałby swój „drugi dom”, w samym sercu słonecznej Barcelony. Przestrzeń jest niewielka, jednakże dzięki znacznej wysokości pomieszczenia udało nam się w niej wygospodarować przestrzeń na antresolę z dodatkowym miejscem do spania. Z pietyzmem odrestaurowaliśmy oryginalną sztukaterię na suficie oraz drewniane odrzwia z okresu „Modernizmu Katalońskiego”.
Nieduża otwarta kuchnia została zaprojektowana w sposób nowoczesny i neutralny. Tak, aby nie „konkurować” z pięknymi oryginalnymi elementami zabytkowego wnętrza.
Kolorystyka ścian i podłóg również jest utrzymana w neutralnych tonach, na tle ścian zdecydowanie wyróżniają się białe elementy odrestaurowanej sztukaterii.

Loft nastolatki w Barcelonie

Apartament na wynajem w górach

Para młodych profesjonalistów z dużego miasta, będąc miłośnikami gór i wypoczywając w nich o każdej porze roku, postanowiła zainwestować we własne miejsce, które byłoby dla nich zawsze dostępne i urządzone zgodnie z ich gustem. Poza tym, mieszkanko powinno być na tyle funkcjonalne, aby można je było wynająć innym potencjalnym gościom.
Przy projektowaniu wnętrza zastosowaliśmy wiec zestaw neutralnych kolorów, z kilkoma mocniejszymi akcentami, aby ożywić przestrzeń. Duża ilość naturalnego światła dziennego stała się mocnym atutem przy otwartej kuchni połączonej z jadalnią.

Biuro co-workingowe w barcelonie

Podczas niedawnego kryzysu ekonomicznego, który szczególnie dotknął Hiszpanię, wiele firm było zmuszonych zredukować ilość zatrudnianego personelu. Spora część tych osób zdecydowała się na rozpoczęcie działalności zawodowej na własną rękę, co przyczyniło się do powstania i ogromnej popularności co-workingów, czyli współdzielonych przestrzeni biurowych o przytulnym, nieformalnym charakterze, w których chętnie umiejscawiali swoje miejsce pracy free-lancerzy różnych narodowości i o zróżnicowanym profilu zawodowym.

Właścicielka tego lokalu w centrum Barcelony zdecydowała się przeznaczyć go na takie właśnie wspólne miejsce do pracy.

Przestrzeń została podzielona na część „biurową”, część wypoczynkową oraz część „konferencyjną”. Część biurowa jest oddalona od reszty pomieszczeń, co sprzyja utrzymaniu ciszy i skupienia potrzebnego do pracy. W części wypoczynkowej zastosowaliśmy meble o „nieformalnym” charakterze i pogodnej kolorystyce, pozwalające na wspólne spędzanie przerw w pracy i „socjalizację” członków wspólnoty coworkowej.

Całość została wyposażona w łazienkę z prysznicem, w której zastosowaliśmy nowoczesny, odważny dizajn adekwatny do funkcji miejsca i rodzaju jego użytkowników.

Kościół w Barcelonie

Po kilkudziesięciu latach od wybudowania własnego kościoła, Wspólnota Anglikańska w Barcelonie znacznie się powiększyła i początkowe zagospodarowanie przestrzeni we wnętrzu przestało spełniać potrzeby jej członków. Dla większej ilości wiernych uczestniczących w nabożeństwach, główna przestrzeń stała się zbyt ciasna, poproszono nas wiec o przekształcenie wnętrza w taki sposób, aby mogło pomieścić więcej uczestników mszy, unikając rozbudowy bryły budynku.

Po wielu rozmowach i konsultacjach ze Wspólnotą doszliśmy do wniosku, że najlepszym wyjściem będzie przeprojektowanie wnętrza kościoła w taki sposób, aby obszerna przestrzeń Lobby mogła być również wykorzystana przez uczestników nabożeństwa.

Aby jak najbardziej zintegrować lobby z sala modlitewną zdecydowaliśmy usunąć bardzo nisko umieszczony podwieszony sufit w tej części i zastąpić go nowym, o prostej nowoczesnej formie, umieszczonym na maksymalnej możliwej wysokości. Dzięki temu uzyskaliśmy większą powierzchnię, ale także wnętrze zostało rozświetlone i „przewietrzone”.

 

apartament miejski pod Barceloną

Trzy propozycje stylistyczne łazienki

Łazienka jest jednym z tych pomieszczeń, gdzie można zaproponować klientowi śmiałe stylistyczne i kolorystyczne rozwiązania, a to z kilku powodów. Po pierwsze dlatego, iż jest to pomieszczenie, w którym spędza się raczej ograniczoną ilość czasu, a więc zestawy kolorystyczne mogą być bardziej intensywne, niż te stosowane w strefach domu przeznaczonych do dłuższego pobytu.
Poza tym, będąc przestrzenią relatywnie niewielką, można pokusić się o zmiany w jej aranżacji nie narażając się na wysokie koszty.
Takie również było nasze założenie przy pracy nad koncepcjami tej niedużej łazienki. Powstały trzy wersje łazienki, w których proponujemy trzy zestawy kolorów, trzy zestawy materiałów oraz trzy różne „nastroje wnętrza”.